Schouderklachten

Houdingsproblematiek

Door de manier van leven in de westerse wereld hebben we vaker problemen met onze houding. Vooral computerwerk, statische en repetitieve houdingen zijn meestal oorzakelijk voor een verkeerde (werk)houding. We zien dit dan ook steeds meer in onze praktijk.
Om dit in te zien en het op te lossen, gebruiken wij bij Fysio Fit Borne daar speciale Motor Control trainingen voor. Dit type training is ideaal om houdingsproblematiek van schouders en nek op te lossen.
De schouderkop staat in deze verkeerde zit- en stapositie vaak te ver naar voren, waardoor het schouderblad naar buiten gedraaid staat en van de romp af is. Dit zorgt er indirect voor dat voornamelijk de pezen van de schouder, verkeerd belast worden. Hoe langer en vaker deze houding gebruikt wordt, hoe meer de schouder pijn kan gaan ontwikkelen. Vaak gaat deze transformatie van houding en overbelasting van de schouder heel geleidelijk, waardoor je soms niet door hebt dat de houding het onderliggende probleem is als je uiteindelijk klachten ontwikkeld.
Bij Fysio Fit Borne ben je aan het juiste adres om dit probleem op te lossen!

cONTACT

Peesklachten

De schouder bestaat, naast botten en kapsels, ook uit pezen. Er zijn 5 belangrijke pezen betrokken bij het stabiliseren en beweeglijkheid van de schouder. Deze pezen kunnen een blessure hebben, waardoor je pijn ervaart bij bewegen of juist in rust. Bij Fysio Fit Borne hebben we schouderexperts die aangesloten zijn bij het SchouderNetwerk Twente. Zij maken gebruik van goed onderzoek, dat ondersteunt wordt door echografie. Daardoor kunnen we precies zien waar het probleem precies zit en welke pees er een blessure heeft.
Een blessure kan bestaan uit een overbelasting, irritatie/ontsteking, een gedeeltelijke scheuring of een afscheuring van een pees. Wees niet gevreesd, bij al deze typen schouderpeesblessure is fysiotherapeutische behandeling heel goed mogelijk en in de meeste gevallen is specialistische schouderfysiotherapie voldoende om weer goed te kunnen bewegen en functioneren zonder pijn. Onze schouderfysiotherapeuten zijn hier uitgebreid in geschoold en hebben ruimschoots ervaring met het behandelen van dit type klachten.
Mocht het toch onverhoopt nodig zijn dat er overleg nodig is tussen huisarts en/of orthopeed/specialist, is dit bij Fysio Fit Borne ook goed mogelijk.

Artrose

Het schoudergewricht kan door leeftijd kwalitatief wat minder goed worden. Meestal uit zich dat in langzaam ontstane pijn, toenemende stijfheid bij bewegen en bijvoorbeeld niet overal meer goed bij kunnen. Meestal is dit leeftijdsgerelateerd en komt dit vooral vanaf de leeftijd van 65 jaar meer voor. In principe zal de behandeling bestaan uit schouderfysiotherapie volgens een bepaald trainingsprogramma. Zo kunnen we proberen of er nog verbetering mogelijk is. Mocht het zo zijn dat deze type training niet voldoende werkt op vermindering van pijn of stijfheid, zullen we overleggen met je huisarts over verdere behandelmogelijkheden.

Schouderprothese

Als er sprake is van veel schade aan het schoudergewricht door artrose en afgescheurde pezen, kan er besloten worden om een schouderprothese te plaatsen. Een orthopeed is degene die de operatie uitvoert en de prothese plaatst. Na de operatie is het noodzakelijk om met behulp van fysiotherapie weer mobiel en functioneel te worden. Hiervoor gebruiken wij protocollen en richtlijnen, en hebben we als SchouderNetwerk Twente fysiotherapeuten korte lijnen met jouw behandelend orthopeed.

Schouderfractuur

Revalidatie na een schouderbreuk komt ook vaak voor. Meestal zijn mensen op een ongelukkige manier gevallen en verkeerd terecht gekomen, waardoor er een zogenaamde subcapitale humerusfractuur of een avulsiefractuur van tuberculum majus ontstaan is. Dit wordt doorgaans bevestigd in het ziekenhuis met een röntgenfoto. Nadat het beleid van behandeling in het ziekenhuis bepaald is, zal je meestal een verwijzing voor fysiotherapie mee krijgen. Fysio Fit Borne kan je helpen in revalideren door te werken aan de beweeglijkheid, de kracht en de aansturing van de desbetreffende arm en schouder.

Instabiliteit

Om een schouder goed te kunnen laten bewegen en in te kunnen zetten in het dagelijks leven, is het belangrijk dat het schoudergewricht stabiel is. Dat houdt in dat de kop van de schouder en het kommetje van het schouderblad bij elkaar blijven gedurende de bewegingen. De stand van het schouderblad hierbij essentieel, het is de sokkel waarop de hele arm rust.

Het schouderblad en de kop van de bovenarm zijn motorisch aan te sturen. Als iemand langdurig schouderpijn heeft, is dit aansturen vaak verstoord of veranderd. Dit kan ook klachten met zich meebrengen, of zelfs de klachten in stand houden.
Naast instabiliteit die door verkeerd aansturen veroorzaakt wordt, bestaat er ook de mogelijkheid dat de schouder instabiel is nadat hij uit de kom is geweest. Uit de kom gaan van de schouder kan naar de voorkant (in 90% van de gevallen) en naar de achterkant.

Als de schouder vaker uit de kom gaat, is de stabiliteit van het gewricht aangetast. Ook het aanspannen en aansturen van goed bewegen is dan veranderd. Bij Fysio Fit Borne weten we wat we hiermee moeten doen. We hebben ruime ervaring om het schoudergewricht en dus ook de aangedane arm weer functioneel te krijgen. Een goede inzet van de eigenaar van de schouder en begrip voor wat er nodig is om het op te lossen, is hierbij essentieel. De oplossing ligt hierbij niet in krachttraining, zoals men vaak denkt, maar in de aansturing van de betrokken spieren.

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram