Enkelproblemen

De meest voorkomende enkel- en voetblessures die wij in de praktijk zien, zijn:

  • Achillespeesklachten
  • Enkelpijn na verzwikking
  • Hakpijn of voetzoolklachten

Achillespeesklachten

Van alle peesklachten die in het lichaam voor kunnen komen, is de achillespees toch wel een hele bekende. Pijn aan de achterkant van de enkel, vooral bij het opstaan in de ochtend, aan het begin van het sporten of bij het trap op-/aflopen zijn kenmerkende symptomen.

Vaak hebben mensen al langer problemen met de achillespees, maar komen ze bij Fysio Fit Borne als het al maanden gaande is. Peesklachten zijn per definitie hele lastige langdurige klachten. Dit heeft te maken met het materiaal waar de pees van gemaakt is, de belasting die een pees te voorduren krijgt en het onderliggende probleem waarom de pees klachten en pijn veroorzaakt.
Wij zijn er op gericht op de onderliggende oorzaak op te sporen, om vervolgens over te gaan tot een plan van aanpak om de peesklachten te verminderen. Hierbij is een lange adem hebben zeker belangrijk.

Een achillespees kan naast verdikt en pijnlijk, een zogenaamde tendinopathie, ook deels gescheurd of helemaal afgescheurd zijn.
Een afgescheurde achillespees wordt lang niet altijd meer geopereerd. Nieuwe inzichten zorgen ervoor dat er andere behandelmethoden mogelijk zijn. Fysio Fit Borne is op de hoogte van de laatste updates en wij weten dus hoe we je het beste kunnen helpen tijdens de revalidatie na een afgescheurde achillespees.

Enkelpijn na verzwikking

In 95% van de gevallen zwikt de enkel naar binnen toe. Dat komt omdat de buitenzijde van de enkel anatomisch (qua bouw dus) de zwakste zijde is en de krachten via de buitenzijde van het onderbeen direct richting de grond lopen.
De spieren aan de zijkant van het onderbeen, de peroneii, zorgen er doorgaans voor dat de enkel stabiel blijft en dat er niet door de enkel gezwikt kan worden.
Soms is de situatie zodanig dat deze spieren niet tijdig aan kunnen spannen, of dat er een andere reden is voor het door de enkel zwikken.
Wat er dan gebeurd is dat er letsel aan diverse enkelbanden kan ontstaan, soms zelfs een breuk van het kuitbeen of, in het ergste geval, kuit- en scheenbeen. In de ergste gevallen komt een orthopeed of traumachirurg bij de behandeling. Het is belangrijk om de enkel te stabiliseren, anders kan er blijvende instabiliteit overblijven.

In de meeste gevallen is er wel schade aan het ligamentcomplex aan de buitenzijde van de enkel, maar volgt dat herstel het normale beloop. De fysiotherapeuten van Fysio Fit Borne weten als geen ander wat ze daarmee moeten doen. Voor revalidatie en begeleiding in herstel maak je dus bij ons een afspraak, dan volgt er een op maat gemaakt behandelplan zodat jij zonder problemen weer je sport uit kunt oefenen.

Hakpijn of voetzoolklachten

Onder hakpijn verstaan we de klassieke hielspoor, maar ook fascitis plantaris, vetkamerschade en Baxter’s neuropathie behoren daartoe. Wat is nu het verschil tussen deze klachten? Allemaal geven ze hakpijn, maar vanuit een ander onderliggend probleem.
  • Een hielspoor is per definitie een bottige aanpassing aan een specifieke plek van het hielbeen (calcaneus). Er ontstaat een botweerhaakje. Dit is een reactie op langdurige compressiekrachten op dezelfde plaats.
  • Fascitis plantaris is een zogeheten peesplaatontsteking. Het houdt in dat we een verdikking van de peesplaat van de voetzool zien. Dit onderscheid is op het blote oog niet te zien. Het verhaal van de patiënt kan het verschil ook niet maken. Daarom doen we bij hakpijn meestal een echografisch onderzoek om te zien waar we mee te maken hebben. Het zorgt namelijk voor een verschil in behandeling en benaderingswijze, maar ook het advies wat we meegeven.
  • Vetkamerschade betreft schade aan de laag tussen de huid en het hielbeen. Vaak ontstaan na een direct trauma op de hak (een landing van hoogte bijvoorbeeld), door langdurig veel belasten (wandelen met weinig demping in schoenen) of door degeneratie (verminderen van kwaliteit van het weefsel op natuurlijke manier)
  • Baxter’s neuropathie ontstaat wanneer een zenuw te hoge compressiekrachten te verwerken krijgt door omliggende weefsels, waaronder een spier bij de hak. De zenuw loopt door een tunnel en als die tunnel niet breed genoeg is, krijgt de zenuw een probleem. Dat kan dus ook hakpijn veroorzaken.
Als je hakpijn hebt, twijfel dan niet en maak een afspraak bij ons om te laten bekijken wat de oorzaak is. Pas dan kun je een goed behandelplan opstellen op weg naar herstel.

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram