Knieblessures

Kniepeesklachten

De pees van de bovenbeenspieren (Quadriceps) loopt over de knieschijf en hecht vast aan het begin van het scheenbeen. Kniepeesklachten kunnen in een aantal variaties voorkomen. Er kan sprake zijn van overbelasting of bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) scheuring. De plek van de blessure in de pees kan ook variëren. Net onder de knieschijf, of net bovenop de aanhechting op het scheenbeen zijn veel voorkomende plekken van pijn.

Bij intensief (sprong)sporten zien we vaak een overbelasting van de kniepees ontstaan. Dit heet ook wel een Jumper’s Knee. Ook kun je door meer en intensiever trainen bij hardlopen aan de buitenzijde van de knie pijnklachten krijgen. Dit noemen we een Runner’s Knee. Deze beide overbelastingsklachten verwijzen naar het herhaaldelijk repetitieve van de activiteit en toegenomen belasting waardoor klachten kunnen ontstaan.

Vaak krijgt de sporter tijdens of na het sporten stekende en/of zeurende pijn in het gebied van de kniepees of van het peesblad aan de buitenkant van het bovenbeen. Mocht je deze klachten herkennen, maak dan een afspraak bij ons zodat we aan de slag kunnen met dit probleem.

cONTACT

Knieartrose

Knieartrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Eigenlijk is dit woord niet helemaal dekkend voor het proces wat artrose is. Artrose betekent eigenlijk dat door belasting en leeftijdsafhankelijke situatie, een aanpassing van het gewrichtsoppervlak van de knie. ontstaat Door veelal dezelfde plek van het kraakbeen op dezelfde manier te belasten gedurende een bepaalde tijd, kan ertoe leiden dat het kraakbeen op deze plek verminderd in kwaliteit. Dit is in principe een logisch en normaal proces. Pas wanneer dit uit balans is met wat iemand dagelijks van het kniegewricht vraagt, en dus klachten ontwikkeld, is het afwijkend en is het zinvol om dit probleem met fysiotherapie op te lossen/zoveel mogelijk te begeleiden.

Meniscusklachten

Meniscusklachten kunnen op alle leeftijden voorkomen. Soms is een trauma (verstappen, verdraaien) verantwoordelijk voor het probleem, soms is het leeftijdsgerelateerd.

Een meniscus kan een scheurtje hebben, ingescheurd zijn of zelfs dubbelgeklapt tussen de bewegende delen van de knie zitten. In dat geval is er vaak sprake van slotklachten, de knie is niet vrijuit te bewegen. Ook kan er zwelling/vocht in de knie zitten, pijn bij belasten en pijn in rust. Soms is er sprake van een instabiel gevoel of klikken en/of kraken.

Verdraaiing

Bij een verdraaiing kan naast de (meestal binnenste) meniscus ook de binnenste knieband een blessure oplopen. Er is dan vaak typische pijn aan de binnenzijde van de knie, pijn bij maximaal buigen en strekken van de knie en instabiliteitsgevoel bij gewichtsdragende activiteiten. Herken je deze klachten? Maak dan bij onze kniespecialist een afspraak!

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram