Voorste kruisband revalidatie

Voorste kruisband scheuren komen veel voor binnen de sport. Naast meniscusletsel en binnenste knieband verrekking is dit de meest voorkomende blessure. Vooral bij contactsporten, zoals voetbal, basketbal en handbal komen voorste kruisband scheuren voor. En gek genoeg zal (bijna) iedere sporter het moment van de blessure herinneren als “geen contactmoment”. Hoe kan het dan dat een voorste kruisband afscheurt? Dat heeft te maken met de unieke bouw en anatomie van de knie. Een knie is niet gemaakt grote rotatiekrachten op te vangen. Dat zijn het type krachten waarbij de voorste kruisband risico loopt op beschadiging.

Wat is een voorste kruisband precies?

Een voorste kruisband is een zogenaamd ligament dat ervoor zorgt dat het onderbeen niet t.o.v. het bovenbeen kan verschuiven. Je hebt er 1 in iedere knie. De voorste kruisband is onderdeel van de passieve stabiliteit van het kniegewricht, samen met de binnenste en buitenste kniebanden, de achterste kruisband en de menisci. Daarnaast zijn de spieren van het boven- en onderbeen een belangrijk onderdeel van de dynamische stabiliteit van de knie.

Hoe wordt een voorste kruisbandletsel behandeld?

Dat hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de mate van instabiliteit van de knie, de conditie en leeftijd van de patiënt, het type scheur/blessure en uiteraard de wensen van de patiënt voor het dagelijks leven en sport zelf.
Een voorste kruisbandblessure is op een (combinatie van) tweetal manieren te behandelen.

  • Conservatief (fysiotherapeutische revalidatie zonder operatie)
  • Operatief

Of een kruisband hersteld moet worden m.b.v. een operatie, bepaald de orthopeed samen met de patiënt. Er zijn verschillende technieken die een orthopeed kan kiezen. Zo bestaat er een hamstringtechniek en een bone-patellar-bone techniek.

cONTACT

Wat doet Fysio Fit Borne met kruisbandletsel?

Binnen ons team heeft sportfysiotherapeut Inge extra kennis en opleidingen gedaan om speciaal mensen met kruisbandletsel te helpen revalideren. Zowel vóór operatie (de zogenaamde pre-operatieve training) als ná de operatie staat zij voor je klaar om het revalidatieproces van 9 tot 12 maanden met je door te maken.
Ook als er niet geopereerd wordt, kan Inge je goed helpen met het halen van je (sport)doelen.
Voor behandeling van kruisbandletsel maken wij gebruik van verschillende behandelmethoden. Denk daarbij aan het mobiliseren van het kniegewricht, balanstraining, coördinatietraining, krachttraining en conditietraining. Soms is het, wegens pijn of moeite met het aanspannen van bepaalde spieren, nodig om met de Compex te trainen. Dit is een stroomvorm op spieren te stimuleren.

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram