Hulp bij diagnose

Sinds ruim 10 jaar zetten wij bij Fysio Fit Borne regelmatig echografie in om duidelijk te krijgen wel structuur bij een blessure aangedaan is. Naast dat wij zelf vaak het echoapparaat inzetten, zien wij vaak mensen die doorgestuurd zijn door collega-fysiotherapeuten.

Het kan zijn dat deze collega meer informatie wil, of wil weten of de behandeling goed is ingesteld op basis van de juiste diagnose. De fysiotherapeutische behandeling wordt niet door ons overgenomen, het gaat hierbij om een eenmalig onderzoek. Het kan ook zijn dat er een verwijzing plaatsvindt op verzoek van huisarts, specialist of op verzoek van patiënt zelf. Het verslag en de opgeslagen beelden worden naar behandelend fysiotherapeut gestuurd, zodat deze gerichter met de klachten aan de slag kan. Goede samenwerking met fysiotherapeuten in de regio is daarom erg belangrijk en daar hechten wij ook veel waarde aan.

Waarom gebruiken wij echografie?

Lang niet alle testen die wij als fysiotherapeuten gebruiken, kunnen duidelijk maken welke structuur aangedaan is. Echografie kan dit wel. Daarom heeft Jacomine diverse opleidingen gedaan in MusculoSkeletal Ultrasound (MSU).
Vandaag de dag is de discussie of het wel goed is dat fysiotherapeuten echo’s kunnen maken, aangezien het een radiologisch onderzoek is, waar een radioloog uit het ziekenhuis voor opgeleid is.
Onze mening is dat als je echografisch onderzoek toe wilt passen bij patiënten, je uitermate goed getraind moet zijn en heel veel ervaring moet hebben in het maken van echo’s. Daarnaast is de kwaliteit van het apparaat wat gebruikt wordt, enorm belangrijk.

Apparatuur en opleiding

Daarom hebben wij in onze praktijk de beschikking over een goed echoapparaat. Om een zo goed mogelijk echografisch onderzoek te doen, heeft Jacomine naast de basisopleiding echografie, meerdere (internationale) opleidingen gevolgd en is Mastergeschoold. Je kunt er dus op vertrouwen dat je het best mogelijke onderzoek zult ondergaan. Van dit onderzoek kan een verslag naar de (huis-)arts of verwijzend fysiotherapeut worden gestuurd. De beelden worden opgeslagen en foto’s en films kunnen met eventueel vervolgonderzoek worden vergeleken.

 

Het echografisch onderzoek

Een echografisch onderzoek uitvoeren doet geen pijn. Er wordt een laagje gel op de huid gesmeerd en daar overheen wordt de transducer van het apparaat bewogen. Het kan zijn dat we vragen om niet prettige houdingen aan te nemen, zodat we het te onderzoeken gebied goed in beeld kunnen brengen. De gewrichten (schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel/voet), alsmede de botten, spieren en gewrichtsbanden worden beoordeeld tijdens dit onderzoek. Ook kunnen we je goed leren aanspannen van je buikspieren met behulp van echografie (zie hiervoor Hulp bij evaluatie).

cONTACT

Meest voorkomende aandoeningen

De top 5 in onze praktijk:

  • Schouderpijn
  • Enkelpijn
  • Kniepijn
  • Spierletsels
  • Elleboogpijn

Wanneer echografie?

Het echografisch onderzoek kan worden toegepast bij het eerste onderzoek en kan worden herhaald ter evaluatie van behandeling en het genezingsproces.

Kosten en vergoeding

Als het onderzoek wordt uitgevoerd na verwijzing door de huisarts, sportarts of specialist, kan het onderzoek als een normaal consult fysiotherapie worden gedeclareerd en vergoed. Dit uiteraard als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Als je op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, of als je niet aanvullend verzekerd bent, vragen we om dit consult direct te betalen bij ons in de praktijk. De kosten bedragen €52,50 voor het onderzoek en de verslaglegging. Dit verslag en de foto’s van het onderzoek versturen wij naar de verwijzer, collega fysiotherapeut die verzocht heeft een echografisch onderzoek uit te voeren en naar de patiënt zelf, als die dat wil.

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram