Hand- en polsklachten

Vinger aan de pols

We zien geregeld mensen met hand- en polsklachten bij Fysio Fit Borne. Daarbij kun je denken aan klachten op basis van artrose van het duimgewricht, reumatoïde arthritis van de vingergewrichten, maar ook sportblessures bij bijvoorbeeld balsporten zoals volleybal, basketbal en keepen bij voetbal. Daarnaast zien we een toename van mensen met hand- of polsklachten door werkzaamheden zoals veel typen. Herken jij dit soort klachten bij jezelf of twijfel je of een handtherapeut iets voor je kan betekenen? Maak dan eens een afspraak bij Martijn. Hij is gespecialiseerd handtherapeut en kan goed in kaart brengen of hij je hand- of polsklachten kan behandelen.
cONTACT

Hand- en polsklachten

In de praktijk zien we veel verschillende soorten hand- en polsaandoeningen. Op deze pagina leggen we de meest voorkomende aan je uit:

  • Mallet finger (extensorpees blessure)
  • Trigger finger (flexorpees blessure)
  • Pulley blessures
  • De Quervain (peesontsteking van de extensoren van de duim
  • Dupuytren (fibrose van het bindweefsel van de handpalm)
  • Artrose
  • Fracturen
  • Skiduim
  • Instabiliteit
  • Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

 

Mallet finger

Als er schade is aan de extensorpees van een vinger, kan er een zogeheten Mallet finger ontstaan. Het topje van de vinger kan dan niet (meer) gestrekt worden. Meestal ontstaat dit na een traumamoment. De handtherapeut beoordeeld het letsel en kan deze indelen in 3 fasen.

Bij vroege diagnose bestaat de behandeling uit een spalk. In ernstige gevallen moet de pees gereconstrueerd worden m.b.v. een operatie.

Handtherapie bij een Mallet Finger begint meestal nadat de vinger geïmmobiliseerd is geweest met een spalk gedurende enkele weken. Na de immobilisatie fase concentreert de therapie zich op het herstel van de normale bewegingsvrijheid en kracht in de vinger.

De handtherapeut zal oefeningen en mobilisatietechnieken aanbevelen om de vinger te strekken en te buigen, waarbij de nadruk ligt op het herwinnen van de volledige bewegingsuitslag. Deze oefeningen worden geleidelijk geïntroduceerd om de pees zo optimaal mogelijk te laten herstellen.

Daarnaast kan handtherapie spierversterkende oefeningen omvatten die gericht zijn op het versterken van de spieren die betrokken zijn bij het buigen en strekken van de vinger. Het doel hiervan is om de stabiliteit van de vinger te vergroten en de functionele kracht te herstellen.

 

Triggerfinger

Double-click this headline to edit the text.

Een triggerfinger, ook wel bekend als 'haperende vinger' of 'geblokkeerde vinger', is een aandoening waarbij een van de vingers of de duim vast komt te zitten in een gebogen positie. Een triggerfinger wordt veroorzaakt door een irritatie van de peesschede en/of buigpees en leidt tot zwelling in de pees en/of tot een vernauwing van de peesschede waardoor het voelt alsof de vinger vastzit en moeilijk weer gestrekt kan worden. Dit gebeurt omdat de pees niet soepel door de peesschede glijdt.

Vaak begint het met een lichte pijn of gevoeligheid aan de basis van de vinger of duim gevolgd door het vastlopen van de vinger in gebogen positie. Soms gaat dit gepaard met een klikkend geluid wanneer de vinger weer gestrekt wordt.
Behandelingen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Rust kan helpen, samen met het vermijden van herhalende handbewegingen. Soms kan fysiotherapie verlichting bieden terwijl in andere gevallen een injectie met ontstekingsremmende medicatie in het gebied rond de pees kan worden gegeven. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de buigpees meer ruimte te geven.

Handtherapie richt zich op het verminderen van pijn, het herstellen van normale bewegingspatronen en het verbeteren van de functionaliteit van de hand. Als eerst is het belangrijk om erachter te komen wat de klacht kan verergeren. Daarna stellen we een op maat gemaakt behandelplan voor je op.

M. De Quervain                                          

Dupuytren                                       

De Quervain's tendinitis, ook bekend als De Quervain's syndroom of tendovaginitis stenosans, is een aandoening van de hand en pols die wordt gekenmerkt door irritatie van de pezen aan de basis van de duim. Deze ontsteking veroorzaakt pijn, zwelling en beperking van de beweging van de duim. Typische symptomen zijn pijn aan de basis van de duim, vooral bij het bewegen van de duim en pols, zwelling en soms een knappend of krakend gevoel. De aandoening wordt vaak veroorzaakt door herhaalde bewegingen van de duim, zoals bij bepaalde werkzaamheden of activiteiten.

Handtherapie bestaat uit rust voor het aangetaste gebied, het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren en het dragen van een spalk om de duim en pols te ondersteunen. Onze handtherapeut kan een spalk voor je maken of bestellen. In sommige gevallen kunnen medicijnen zoals ontstekingsremmers worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen. Daarna worden er mobilisatieoefeningen om de bewegingsvrijheid van de duim te vergroten, spierversterkende oefeningen om de stabiliteit te verbeteren en het aanleren van technieken om overbelasting te voorkomen, toegevoegd. 

Het komt sporadisch voor dat een injectie met corticosteroïden wordt overwogen en in zeldzame gevallen kan chirurgie nodig zijn als andere behandelingen niet effectief zijn.
Een contractuur volgens Dupuytren is een aandoening waarbij het bindweefsel in de handpalm geleidelijk dikker en strakker wordt, waardoor de vingers krom gaan staan en niet volledig kunnen worden gestrekt. Het begint vaak met knobbels of strengen in de handpalm en kan progressief leiden tot het buigen van één of meerdere vingers, meestal de ringvinger en pink. Hoewel de exacte oorzaak niet volledig begrepen is, wordt het geassocieerd met genetische factoren en komt het vaker voor bij mensen van Noord-Europese afkomst en mannen boven de 50 jaar.

Artrose

CMC-1-artrose is een aandoening die het gewricht aan de basis van de duim aantast. Het wordt veroorzaakt door afname van zowel kwaliteit als kwantiteit van het kraakbeen en kan leiden tot pijn, zwelling, verminderde grijpkracht en bewegingsbeperking van de duim.
Fysiotherapie bij CMC-1-artrose richt zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het vergroten van de kracht en functie van de duim. Therapieën omvatten vaak specifieke oefeningen gericht op het versterken van de spieren rond het duimgewricht, mobilisatieoefeningen om de beweeglijkheid te bevorderen en technieken om de duimfunctie te verbeteren. Het doel is om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken en de impact van de artrose op de kwaliteit van leven te verminderen. Fysiotherapie kan ook andere behandelingsmethoden, zoals het gebruik van spalken of aanpassingen in dagelijkse activiteiten, ondersteunen om de duimklachten te verlichten.

Fracturen

De meest voorkomende fractuur die we in de praktijk tegenkomen, is de distale radiusfractuur (spaakbeen). Na een fractuur in het hand- en polsgebied, is het essentieel om de mobiliteit, kracht en functionaliteit terug te krijgen. Daarbij werkt de handtherapeut vaak samen met orthopedische artsen om je te begeleiden in de verschillende fasen van herstel.

In de beginfase focust handtherapie zich op het verminderen van zwelling, het voorkomen van stijfheid en het bevorderen van genezing. De behandeling is voornamelijk gericht op het gebruik van spalken om de juiste positie van de hand en vingers te behouden, rustige mobiliserende oefeningen om de beweging geleidelijk te herstellen en technieken om zwelling te verminderen. Ook het littekengebied wordt niet vergeten en altijd meebehandeld.

Naarmate het genezingsproces vordert, verschuift de focus van de therapie naar het herstellen van de kracht, coördinatie en functie van de hand. Dit betekent doorgaans oefeningen om de spieren te versterken, mobilisatie om de mobiliteit te verbeteren en functionele training om terug te keren naar dagelijkse activiteiten en eventueel sport.

Skiduim

We praten over een skiduim als de binnenste band van de duim een blessure heeft opgelopen. Meestal door een plotselinge kracht die de duim naar buiten buigt, zoals een val of een ongeluk tijdens sporten.  Door deze blessure kan het duimgewricht instabiel en pijnlijk worden. Symptomen die je kunt hebben zijn zwelling, pijn aan binnenzijde van de duim, moeite met vastpakken of een instabiel gevoel.

De behandeling bij Fysio Fit Borne bestaat uit rust, een spalk voor stabiliteit en uiteindelijk oefentherapie om kracht, stabiliteit en mobiliteit van de duim te herstellen. Omdat er verschillende soorten blessures bestaan, kan het behandelplan voor jouw specifieke situatie anders zijn dan standaard. Soms kan het niet anders dan dat de duim geopereerd moet worden.

Instabiliteit (midcarpaal/TFCC)

Midcarpale instabiliteit is een aandoening waarbij er sprake is van abnormale beweeglijkheid of instabiliteit in de gewrichten van de handwortelbeentjes. Dit kan ontstaan als gevolg van een blessure aan de gewrichtsbanden, waardoor de normale stabiliteit van het polsgewricht wordt aangetast. Mensen met midcarpale instabiliteit ervaren vaak pijn, zwelling en beperkingen in de beweging van de pols. Activiteiten die druk uitoefenen op de pols kunnen de symptomen verergeren. Behandeling van midcarpale instabiliteit kan bestaan uit rust, immobilisatie van de pols met behulp van spalken en fysiotherapie om de spieren rond het gewricht te versterken en de stabiliteit te verbeteren.

Een TFCC (Triangulair Fibrocartilage Complex) letsel is een aandoening waarbij het kraakbeenachtige weefsel aan de pinkzijde van de pols beschadigd raakt. Dit complex speelt een hele belangrijke rol bij het stabiliseren van de pols en het verbinden van de ellepijp, het spaakbeen en de handwortelbeentjes.

De symptomen van een TFCC letsel die men vaak ervaart is pijn aan de pinkzijde van de pols, zwelling, gevoeligheid, verminderde grijpkracht en beperkingen in de beweging van de pols. De oorzaak kan variëren van een letsel, repeterende belasting of slijtage door veroudering. De behandeling van een TFCC letsel kan variëren van conservatieve benaderingen, zoals rust, spalken, fysiotherapie tot meer invasieve opties zoals injecties of een operatie, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Carpaal Tunnel Syndroom

Het carpaal tunnelsyndroom is een aandoening die optreedt wanneer de medianuszenuw in de pols samengedrukt raakt. Dit gebeurt doordat de ruimte in de carpale tunnel, een smalle doorgang in de pols waar de zenuw en pezen doorheen lopen, vernauwd wordt. Dit leidt tot symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid, pijn en zwakte in de hand, vooral in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Het carpaal tunnelsyndroom kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals repeterende bewegingen, letsel, zwelling, zwangerschap of medische aandoeningen zoals reuma of diabetes. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, en kunnen 's nachts verergeren.

De behandeling bestaat uit het verminderen van druk op de zenuw, het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren en het gebruik van spalken om de pols in een neutrale positie te houden. In sommige gevallen kunnen medicijnen of injecties worden voorgeschreven om de zwelling te verminderen. Als deze conservatieve maatregelen niet genoeg werken, kan een chirurgische ingreep, een carpale tunnelsyndroom-release, worden overwogen om de druk op de zenuw te verlichten..

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram