Elleboogklachten

De elleboog is een complex gewricht. Het is een gewricht dat kan buigen en strekken, maar zijwaarts bewegen gaat niet. Het gewricht lijkt wat betreft de bouw en anatomie heel erg op de knie.

Als we kijken naar wat wij in de praktijk zien qua elleboogklachten, zijn dat vooral de volgende aandoeningen:

  • Tenniselleboog
  • Golferselleboog
  • Gescheurde bicepspees
  • Bursitis

Status na een breuk van de elleboog (radiuskopfractuur of olecranonfractuur)

Tenniselleboog

Onder tenniselleboog worden (bijna) alle klachten aan de buitenzijde van de elleboog verstaan. Het heeft niets te maken met de sport tennis, want er zijn veel mensen die de sport niet beoefenen maar wel pijn aan de buitenzijde van de elleboog krijgen.

Het is een verzamelbegrip voor spier- en peesgerelateerde klachten, de extensoren van de pols. Deze strekkers van de pols hechten aan de buitenkant van de elleboog vast. Het is goed voor te stellen dat als je veel met de pols beweegt, herhaaldelijke repetitieve bewegingen maakt, je bij deze aanhechting problemen kunt krijgen.
Denk daarbij aan typen, de computermuis bedienen, schilderen, een muziekinstrument bespelen, veel handmatig schroeven draaien enzovoorts.

Golferselleboog

Onder een golferselleboog worden klachten aan de binnenkant van de elleboog verstaan. Ook hier geldt dat niet alleen golfers dit soort klachten kunnen krijgen en het heeft niets te maken met de sport zelf. In dit geval betreft het pijn van de aanhechting van de flexoren van de pols, de buigers.
Oftewel; als je de buigers van de pols overbelast, kun je pijnklachten ontwikkelen aan de binnenkant van de elleboog.

Hoewel men het altijd denkt, heeft het elleboogsgewricht zelf niet veel te maken met deze twee type klachten.

cONTACT

Gescheurde bicepspees

Een gescheurde bicepspees kan alleen operatief hersteld worden. De bicepspees is namelijk afgescheurd van het stukje bot tussen de twee onderarmbotten, radius en ulna (spaakbeen en ellepijp). Na de operatie kun je bij Fysio Fit Borne herstellen, wij weten hoe je je arm weer kunt gaan gebruiken nadat je hem mag gaan belasten.

Bursitis

Bij een val op de elleboogpunt, het olecranon, kan er een bursitis ontstaan. Er vormt zich dan een duidelijk ‘zakje’ met vocht onder de huid die pijn kan veroorzaken zodra er op gesteund wordt. Ook bij bewegen kan het vocht in de weg zitten. Het kan een behoorlijke tijd duren voordat dit weg gaat. Soms is het nodig om het door de huisarts te laten behandelen.

Ook zonder een val kan er een bursitis ontstaan. Meestal is veelvuldig steunen op de ellebogen dan de activiteit die kan zorgen voor dit soort klachten. Dit werd vroeger ook wel een bibliothecariselleboog genoemd.

Status na een breuk van de elleboog (radiuskopfractuur of olecranonfractuur)

Soms kom je zo ongelukkig terecht, dat je een botstuk breekt. Een bot heelt doorgaans goed als het in de goede positie staat en als er een tijdje niet mee bewogen wordt. Het kan zijn dat de specialist moet besluiten om de breuk te opereren en vast te maken.
Zowel geopereerde mensen als niet geopereerde ellebogen kunnen wij behandelen. Vaak bestaat de behandeling in dat geval uit het rustig mobiliseren binnen de pijngrens, het goed beweeglijk houden van de rest van de arm (pols, vingers en schouder-/nekregio) en aanleren om goed om te gaan met de elleboog zodat de breuk goed kan genezen.
Nadat de arm belastbaar genoeg is, gaan we over op het opbouwen van kracht en gebruik tijdens dagelijkse activiteiten (denk bijvoorbeeld aan tillen, grijpen en andere dagelijkse bezigheden).

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram