Schouderklachten

Houdingsproblematiek

Door de manier van leven in de westerse wereld hebben we vaker problemen met onze houding. Vooral computerwerk, statische en repetitieve houdingen zijn meestal oorzakelijk voor een verkeerde (werk)houding. We zien dit dan ook steeds meer in onze praktijk.

Om dit in te zien en het op te lossen, gebruiken wij bij Fysio Fit Borne daar speciale Motor Control trainingen voor. Dit type training is ideaal om houdingsproblematiek van schouders en nek op te lossen.

De schouderkop staat in deze verkeerde zit- en stapositie vaak te ver naar voren, waardoor het schouderblad naar buiten gedraaid staat en van de romp af is. Dit zorgt er indirect voor dat voornamelijk de pezen van de schouder, verkeerd belast worden. Hoe langer en vaker deze houding gebruikt wordt, hoe meer de schouder pijn kan gaan ontwikkelen. Vaak gaat deze transformatie van houding en overbelasting van de schouder heel geleidelijk, waardoor je soms niet door hebt dat de houding het onderliggende probleem is als je uiteindelijk klachten ontwikkeld.

Bij Fysio Fit Borne ben je aan het juiste adres om dit probleem op te lossen!

Schermafbeelding 2021-04-20 om 10.10.00  Schermafbeelding 2021-04-20 om 10.10.08 Schermafbeelding 2021-04-20 om 10.13.11

Peesklachten

De schouder bestaat, naast botten en kapsels, ook uit pezen. Er zijn 5 belangrijke pezen betrokken bij het stabiliseren en beweeglijkheid van de schouder. Deze pezen kunnen een blessure hebben, waardoor je pijn ervaart bij bewegen of juist in rust. Bij Fysio Fit Borne hebben we schouderexperts die aangesloten zijn bij het SchouderNetwerk Twente. Zij maken gebruik van goed onderzoek, dat ondersteunt wordt door echografie. Daardoor kunnen we precies zien waar het probleem precies zit en welke pees er een blessure heeft.

RC

Een blessure kan bestaan uit een overbelasting, irritatie/ontsteking, een gedeeltelijke scheuring of een afscheuring van een pees. Wees niet gevreesd, bij al deze typen schouderpeesblessure is fysiotherapeutische behandeling heel goed mogelijk en in de meeste gevallen is specialistische schouderfysiotherapie voldoende om weer goed te kunnen bewegen en functioneren zonder pijn. Onze schouderfysiotherapeuten zijn hier uitgebreid in geschoold en hebben ruimschoots ervaring met het behandelen van dit type klachten.

Mocht het toch onverhoopt nodig zijn dat er overleg nodig is tussen huisarts en/of orthopeed/specialist, is dit bij Fysio Fit Borne ook goed mogelijk.

Artrose

Het schoudergewricht kan door leeftijd kwalitatief wat minder goed worden. Meestal uit zich dat in langzaam ontstane pijn, toenemende stijfheid bij bewegen en bijvoorbeeld niet overal meer goed bij kunnen. Meestal is dit leeftijdsgerelateerd en komt dit vooral vanaf de leeftijd van 65 jaar meer voor. In principe zal de behandeling bestaan uit schouderfysiotherapie volgens een bepaald trainingsprogramma. Zo kunnen we proberen of er nog verbetering mogelijk is. Mocht het zo zijn dat deze type training niet voldoende werkt op vermindering van pijn of stijfheid, zullen we overleggen met je huisarts over verdere behandelmogelijkheden.

Schouderfractuur

Revalidatie na een schouderbreuk komt ook vaak voor. Meestal zijn mensen op een ongelukkige manier gevallen en verkeerd terecht gekomen, waardoor er een zogenaamde subcapitale humerusfractuur of een avulsiefractuur van tuberculum majus ontstaan is. Dit wordt doorgaans bevestigd in het ziekenhuis met een röntgenfoto. Nadat het beleid van behandeling in het ziekenhuis bepaald is, zul je meestel een verwijzing voor fysiotherapie mee krijgen. Fysio Fit Borne kan je helpen in revalideren door te werken aan de beweeglijkheid, de kracht en de aansturing van de desbetreffende arm en schouder.

Het behandelen van een subcapitale humerusfractuur en een avulsiefractuur van tuberculum majus verschillen wel en kunnen niet als hetzelfde worden gezien.

Schermafbeelding 2021-04-20 om 09.53.36

 

Bij Fysio Fit Borne kun je uitgaan van de beste schouderfysiotherapeutische zorg. Sanne en Jacomine zijn aangesloten bij het SchouderNetwerk Twente.

SNT logo