Paul echo 4

Echografie

Echografie neemt, sinds de introductie van Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie in 2006, een steeds belangrijkere rol in binnen het handelen van fysiotherapeuten in de eerstelijns praktijk. Deze opkomst is ontstaan doordat het reguliere fysiotherapeutische onderzoek met veelvoud aan klinische testen, niet voldoende onderscheid kan geven tussen aangedane weefsels.

Selectief onderzoek is beperkt mogelijk wegens onderlinge verbondenheid van deze structuren. Om het onderzoek meer objectief en selectief te onderbouwen, zijn fysiotherapeuten zich de afgelopen jaren in toenemende mate gaan verdiepen in echografie.
Het doel is dat gerichter kan worden besloten of fysiotherapeutische behandeling geïndiceerd is. Dit is nu des te meer van belang omdat mensen beperkter verzekerd zijn en dat het aantal behandelingen verder teruggeschroefd is. Tevens kan worden beoordeeld of een consult bij een huisarts of specialist voor het in behandeling nemen nuttig is.

Paul en Jacomine zijn al jaren geschoold in MusculoSkeletal Ultrasound (MSU). Er worden regelmatig terugkomdagen georganiseerd (i.s.m. Dynamic (www.dynamic-bv.nl), waarbij de kennis wordt geactualiseerd.  Hierbij verzorgt Paul regelmatig lezingen en assisteert bij de praktijk en treedt op als examinator.
Jacomine en Paul verzorgen lezingen en geven les op gebied echografie van het bewegingsapparaat (Fysus, Dynamic, Saxion). Van hun hand is ook de cursus E-learning van BSL over Echografie binnen de eerstelijns fysiotherapiepraktijk (onder accreditatie-aanvraag van het KNGF). De meest recente cursus die zij geven is aan collega-fysiotherapeuten en gaat over de ins en outs van de schouder. Zie hiervoor Cursus MSU Schouder ADVANCED.

Apparatuur en opleiding
In onze praktijk hebben we de beschikking over een excellent echoapparaat en een goed, speciaal voor echografie, ingerichte behandelkamer. Om een zo goed mogelijk echografisch onderzoek te doen, hebben Jacomine en Paul naast de basisopleiding echografie, meerdere (internationale) opleidingen gevolgd. Paul is al jaren docent echografie bij diverse organisaties (Fysus, Dynamic en Saxion Masteropleiding, alsmede in het verleden verbonden aan de huisartsenopleiding van VEGE). Je kunt er dus op vertrouwen dat je het best mogelijke onderzoek zult ondergaan. Van dit onderzoek kan een verslag naar de (huis-)arts of verwijzend fysiotherapeut worden gestuurd. De beelden worden opgeslagen en foto’s en films kunnen met eventueel vervolgonderzoek worden vergeleken.

Schermafbeelding 2018-03-16 om 21.02.48

Het echografisch onderzoek
Een echografisch onderzoek uitvoeren doet geen pijn. Er wordt een laagje gel op de huid gemeerd en daar overheen wordt de transducer van het apparaat bewogen. Het kan zijn dat we vragen om niet prettige houdingen aan te nemen, zodat we het te onderzoeken gebied goed in beeld kunnen brengen. Onderzoek middels echografie wordt bij Fysio Fit Borne uitsluitend gedaan bij de armen en benen. De gewrichten (schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel/voet), alsmede de botten, spieren en gewrichtsbanden worden beoordeeld tijdens dit onderzoek. Hieronder zie je een overzicht van de structuren die we beoordelen tijdens het echografisch onderzoek en voorbeelden van klachten:

 • Spieren: scheuren, verkalking, littekens
 • Pezen: (gedeeltelijke of volledige) scheuren, (sub-)luxatie, verkalking, verdikking/irritatie
 • Slijmbeurs: vocht, ontsteking
 • Gewrichtsbanden: kneuzing, verrekking, (gedeeltelijke of volledige) scheur
 • Kapsel: ontsteking, scheur
 • Kraakbeen: arthrose of schade aan het kraakbeen
 • Meniscus: scheur na een trauma of als de knie al wat ‘ouder’ is
 • Bot: breuk of onregelmatige botlijn
 • Cystes: knieholte, ganglion
 • Losse fragmenten: glas- en metaalfragmenten, splinters of andere voorwerpen
 • Zenuwen: tunnelsyndroom, inklemming, (sub-)luxatie, verdikkingen/irritaties

 

Meest voorkomende aandoeningen
De meeste aandoeningen betreffen de schouder. Wat we vaak zien zijn verdikte pezen, (volledig of gedeeltelijk) afgescheurde pezen, kalk in pezen en botbreuken.

Ook zien we veel enkelletsels, als iemand bijvoorbeeld zich heeft verstapt. Met ons apparaat kunnen we erg goed in beeld brengen of enkelbanden in- of afgescheurd zijn, of dat er misschien een botbreuk aanwezig is.

Schermafbeelding 2018-03-16 om 21.03.56

Wanneer echografie?
Het echografisch onderzoek wordt toegepast bij het eerste onderzoek en kan worden herhaald zo vaak als nodig wordt geacht, teneinde het herstelproces te volgen en te beoordelen.

Verwijzing specialist of collega 
Door jarenlange ervaring in echografie zien wij vaak mensen die doorgestuurd zijn door collega-fysiotherapeuten. Het kan zijn dat deze collega meer informatie wil, of wil weten of de behandeling goed is ingesteld op basis van de juiste diagnose. De eigenlijke behandeling wordt niet door ons overgenomen, het gaat hierbij om een eenmalig consult. Het kan ook zijn dat er een verwijzing plaatsvindt op verzoek van huisarts, specialist of op verzoek van patiënt zelf. Het verslag en de opgeslagen beelden worden naar behandelend fysiotherapeut gestuurd, zodat deze gerichter met de klachten aan de slag kan.

Kosten en vergoeding
Er is nog geen vergoedingsregeling voor het gebruik van echografie door de fysiotherapeut. Als het onderzoek wordt uitgevoerd na verwijzing door de huisarts, sportarts of specialist, kan het onderzoek als een normaal consult fysiotherapie worden gedeclareerd en vergoed. Dit uiteraard als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Als je op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, of als je niet aanvullend verzekerd bent, vragen we om dit consult direct te betalen bij ons in de praktijk. De kosten bedragen € 52,50 voor het onderzoek en de verslaglegging. Dit verslag en de foto’s van het onderzoek versturen wij naar de verwijzer, collega fysiotherapeut die verzocht heeft een echografisch onderzoek uit te voeren en naar de patiënt zelf, als die dat wil.

Paul echo 1

Paul echo 3